maandag 30 mei 2016

Belastingdienst helpt gratis vervoer ouderen om zeepOuderen reizen in een aantal gemeenten gratis met het openbaar vervoer. Een uitkomst, zeker voor ouderen in de grote steden. De voorziening dreigt echter te verdwijnen omdat de Belastingdienst eist dat gemeenten btw gaan betalen over verleende diensten. Dat meldt het AD. Een extra kostenpost van miljoenen euro’s die de meeste gemeenten niet zullen kunnen opbrengen.


Zo’n 70.000 ouderen in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Barendrecht maken gratis gebruik van het openbaar vervoer, mogelijk gemaakt door een collectief contract met de RET. Tot voor kort waren gemeenten vrijgesteld van btw, maar dat is verleden tijd. Ook op de bestaande compensatieregeling kan geen aanspraak worden gemaakt, omdat die volgens de fiscus niet bedoeld is voor lokale voorzieningen als gratis openbaar vervoer. Om onduidelijke redenen is Capelle aan den IJssel als eerste het bokje. Een door Capelle ingediende aftrekpost werd onlangs op bovenstaande gronden afgekeurd. Met ‘enorme’ gevolgen, aldus Capelse VVD-fractievoorzitter Nico van Veen:

Het college meldt dat dit tot een naheffing van 750.000 euro kan leiden. De gemeente betaalt nu jaarlijks 550.000 euro aan de RET voor het gratis vervoer van 8500 oudere Capellenaren. Als we belasting moeten gaan betalen, komt daar jaarlijks een paar ton bovenop. Dat zou het einde van de regeling betekenen. Dat kan Capelle aan den IJssel niet betalen.