dinsdag 16 juni 2015

Ouderen plegen vaker doe-het-zelf euthanasie

Ouderen die niet meer willen leven zullen steeds vaker hun leven beƫindigen door te stoppen met eten en drinken. Dat verwacht artsenorganisatie KNMG. Dit is voor iedereen boven de zestig jaar mogelijk, ook in gezonde conditie,
Volgens schattingen komt het ongeveer tussen de 600 en 2.800 keer per jaar voor dat een oudere ervoor kiest om op deze manier te sterven. Dit komt vooral voor onder ouderen die euthanasie hebben aangevraagd, maar bij wie het verzoek niet is ingewilligd. Vanwege de vergrijzing en de groeiende behoefte aan zelfbeschikking, verwacht de KNMG dat deze methode toe zal nemen.

Nare manier
“Dit is een heel nare manier om dood te gaan als je gezond bent”, zegt longarts Petra de Jong, recent afgetreden directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). “Mensen liggen soms te gillen om water. Soms gaat het goed, maar we horen ook afgrijselijke verhalen. Mensen hebben pijnen, krampen, raken verward. Wij noemen dit de zoek-het-maar-uit-euthanasie. In onze moderne samenleving met alle technieken, is dit een barbaarse, middeleeuwse methode.”
De KNMG heeft een andere visie dan De Jong. Zij hebben de indruk dat het stoppen met eten en drinken in het algemeen goed te doen is. Als de arts het proces goed begeleidt, kan alles zonder ondraaglijke pijn en dorst plaatsvinden. Het overlijden duurt gemiddeld dertien dagen.

Zie ook: ‘Ouderen plegen vaker doe-het-zelf euthanasie’
In dat artikel stel ‘trendwatcher’ Adjiedj Bakas: “Als de overheid niet regelt dat we op een zelf gekozen moment waardig uit het leven kunnen stappen, dan doen mensen het zelf. Je kunt van giftige planten thee trekken, dan ben je zo dood. Er komen apps aan, de euthanasie app. Dan druk je op een knopje en krijg je een hartaanval. De doe-het-zelf euthanasie. Als mensen zeggen ‘Zo, nu is het mooi geweest’, dan gaan ze net zoals de kat in een hoekje liggen, oogjes dicht, en dood.”