zondag 7 juni 2015

50PLUS gaat in de Eerste Kamer rol van betekenis spelen.

Martin van Rooijen
Martin van Rooijen, die voor de politieke partij 50PLUS in de Eerste Kamer is gekozen,  was zondag 7 juni te gast in Businessclass bij Harry Mens. Hij zei daar onder meer dat 50PLUS beslist invloed wil uitoefenen op de dossiers pensioenen en belastingen.

Hoe vreemd het met de pensioenregels is gesteld blijkt volgen van Rooijen onder meer uit het volgende: "De verplichtingen van de pensioenfondsen zijn in slechts een week met 10 procent gedaald. Toch schieten de gepensioneerden daar niets mee op, ze krijgen er niets voor terug als gevolg van die regels."
Een ander onderwerp in Businessclass was de positie van de Eerste Kamer tegenover het kabinet. Door de veranderde verhoudingen in de senaat zullen premier Rutte en de zijnen vaker met de pet in de hand langs moeten gaan bij Eerste Kamerleden om meerderheden voor hun voorstellen te krijgen. Volgens Van Rooijen kan 50PLUS in de Eerste Kamer in deze een belangrijke rol gaan spelen.

Van Rooijen wordt dinsdag 9 juni officieel benoemd als senator. Hij is dan de tweede vertegenwoordiger namens 50PLUS in de Eerste Kamer. Naast Jan Nagel, die aan een tweede periode als senator voor deze partij begint.
Martin van Rooijen was eerder staatssecretaris van FinanciĆ«n. Momenteel is hij voorzitter van de Koepel van Verenigingen van Gepensioneerden. De pensioendeskundige bij uitstek  schreef onlangs op de opiniepagina van het Financieele Dagblad dat ouderen de nieuwe melkkoe van het kabinet zijn. Er wordt dubbelzinnig omgesprongen met de belofte die ooit achter het pensioenstelsel schuilging, stelde hij onder meer.
“Een belastingverlaging was in het verleden een maatregel die voor iedereen gold. In toenemende mate maakt het kabinet nu onderscheid tussen mensen die werken en Nederlanders die gepensioneerd zijn”, schreef hij. Hij vervolgde: “Geleidelijk aan wordt het fiscale gelijkheidsprincipe losgelaten in het nadeel van die groepen die spaarden voor hun oude dag. Tel je alle maatregelen die uitsluitend gepensioneerden treffen  bij elkaar op, dan kan inmiddels met recht worden gesproken van een ouderentaks. Die zal de komende jaren leiden tot een dramatische koopkrachtdaling voor gepensioneerden.”