zondag 17 mei 2015

Kom in actie tegen de sloop van je pensioen

"Kom in actie tegen de sloop van je pensioen. De sloop van ons pensioenstelsel gaat nu pas echt beginnen". Die oproep en waarschuwing doet Martin van Rooijen, voor 50PLUS kandidaat voor de nieuwe Eerste Kamer.

Van Rooijens opmerkingen komen voort uit de jongste peilingen onder Nederlandse kiezers. Daaruit blijkt dat GroenLinks en D66 het niet goed doen bij oudere kiezers en CDA, VVD en PvdA ook steeds minder ouderen trekken. Dat heeft als oorzaak dat die vier partijen onvoldoende de belangen van ouderen behartigen. Volgens pensioendeskundige en oud-staatssecretaris van FinanciĆ«n Van Rooijen heeft 50PLUS grote kansen om de gevoelens onder oudere kiezers om te zetten in  stemmen en zetels. Hij wijst erop dat bij de komende belastinghervorming alleen gedacht wordt aan belastingverlaging voor werkenden, welke verlaging bovendien door ouderen betaald moet worden. Ook geeft hij aan dat vrouwen een veel lager aanvullend pensioen hebben. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn is het gemiddeld aanvullend pensioen slechts 500 bruto per maand, geeft Van Rooijen aan. Voor vrouwen met een parttime baan en een lager loon is het gemiddelde nog veel lager. Het nabestaandenpensioen wordt volgens Martin van Rooijen steeds meer onder politieke druk gezet. Ook juist door D66 en GroenLinks, benadrukt hij.
De Eerste Kamer vergadert dinsdag 19 mei over de versnelling van de verhoging van de AOW-leeftijd, waar 50PLUS tegen is. Ook hierbij komt het pensioen om de hoek kijken.