dinsdag 3 februari 2015

Falend beleid en loze beloften PersoonsGebondenBudget

PGB-Falend beleid van dit PvdA/VVD kabinet!
Benno en Hermijntje Geessink zijn er even helemaal klaar mee. Als persoonsgebonden budget(PGB)-houders zorgden zij eerder altijd zelf voor de uitbetaling van het personeel dat Benno verzorgt, maar sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) per 1 januari verantwoordelijk is voor de uitbetalingen is het een rommeltje.
Benno heeft een progressieve spierziekte en wordt 24 uur per dag beademd. Negen verzorgenden en begeleiders zorgen dag en nacht voor hem. Een deel van het personeel heeft uiteindelijk wel hun salaris gekregen, maar de huishoudelijke hulp nog niet.
'Zij heeft ook gewoon haar vaste lasten die betaald moeten worden. Er wordt gezegd dat ze in februari betaald gaat worden, maar het is zelfs nog onduidelijk of januari wel betaald gaat worden. Ik ben de hele tijd aan het bellen om duidelijkheid te krijgen. Terwijl ik de werkgever ben en me verantwoordelijk voel dat mijn personeel niet krijgt betaald. Ik heb hier nu geen invloed op en dat is heel erg vervelend', aldus Geessink.

ONDUIDELIJKHEID
Staatssecretaris Van Rijn erkent de problemen met de persoonsgebonden budgetten. De 1000 extra mensen die ingezet zijn, hebben er niet voor kunnen zorgen dat de Sociale Verzekeringsbank op tijd de betalingen af kan handelen. Van Rijn: 'Ik begrijp heel goed hoe vervelend het is voor mensen als er onduidelijkheid bestaat. Voor de meeste mensen is dat gelukkig niet het geval. Met de SVB heb ik afspraken gemaakt om die duidelijkheid er snel voor iedereen te krijgen. Maar mensen hoeven daar niet op te wachten. Stuur de declaratie over januari zo snel mogelijk op via de SVB-website, e-mail of gewone post. Ook als u nog niets heeft gehoord. De SVB neemt alles in behandeling en zorgt er voor dat het geld er snel komt.'
Voor alle pgb-houders die declareren, geldt volgens het ministerie dat in 75 procent van de gevallen dat alles in de startblokken staat om uit te betalen. Binnen 5 werkdagen na ontvangst van de declaratie. In de resterende 25 procent van de gevallen gaat de Sociale Verzekeringsbank extra hard aan de slag om mensen helderheid te bieden en te zorgen dat er voor half februari betaald kan worden.

LOZE BELOFTES
Grietje Vierdag uit Doetinchem gelooft niet meer in de beloftes van Van Rijn. Als het nu niet lukt, waarom dan over 5 dagen wel denkt ze. Zij heeft 3 personeelsleden die haar zonen begeleiden en helpen in de nacht. Deze hebben nog niets betaald gekregen. Ook zij zoekt voortdurend naar oplossingen. 'Als je belt, krijg je geen contact of ze weten niet wat je budget is. Ik heb drie weken geleden een mail gestuurd met vragen en ik zou binnen 5 dagen bericht hebben. Maar ik heb nog niets gehoord.'
Volgens Vierdag en Geessink hebben de problemen met de uitbetalingen niets met declaraties te maken. 'Zelfs mensen die een vast contract hebben met een maandloon en van wie de uren niet gedeclareerd hoeven te worden, hebben nog niets betaald gekregen. Het heeft met het totale pakket te maken dat de SVB het gewoon niet aankan', zegt Vierdag.