donderdag 10 december 2015

Dierenwelzijn hoog in het vaandel van 50PLUS Flevoland

Je schrikt je soms wild van het dierenleed, zegt de ‘animal cop’ 
De eerste rit van dieragent Hendrik Wierstra (57) van politie Noord-Nederland voert van het bureau in Burgum naar Leeuwarden. Een vrouw zou haar vijf kittens en drie katten niet goed verzorgen. Daar heeft hij een melding over gekregen.
Kort daarvoor heeft hij de andere meldingen van die dag doorgenomen, een stuk of zeven. Via het nummer 144 melden mensen dierenmishandeling of -verwaarlozing. "De meeste gaan over zorgonthouding. Soms treed ik direct op en haal een dier weg.”  In de hal van de flat van de vrouw – mager, grote vermoeide bruine ogen – lopen drie katjes van zo’n tien weken oud. Twee andere verschuilen zich achter het gordijn van een lege slaapkamer. "Ze jeuken zich uit de naad”, constateert Wierstra. "Heeft u ze wel behandeld?” De eigenaresse belooft vlooiendruppels te halen. "Morgen kom ik terug”, zegt Wierstra. "Is er niks gebeurd, neem ik maatregelen.”
De volgende dag is er niets gebeurd. Wierstra belt: "Ze heeft afstand gedaan van de kittens. Ik heb ze naar het dierenasiel gebracht. Dat kostte haar 225 euro, die ze in termijnen mag betalen. Want veel geld had ze niet.” Laatst belde hij aan bij een jonge vader in Leeuwarden. "Ik kwam voor de hond die in een te kleine bench zat zonder eten en drinken, maar ik trof een smerig huis aan. De koters liepen er in hun blote kont rond. Dan doe ik een zorgmelding. De dierenpolitie werd in 2011 opgezet om verwaarlozing en mishandeling van dieren op te sporen en te voorkomen. Er zouden 500 fulltime animal cops komen, zo verklaarde de PVV die destijds de coalitie van CDA en VVD gedoogde. Wat kwam ervan terecht? Thans zijn ongeveer 150 politiemensen ‘taakaccenthouders’. Dit houdt in dat deze politiemensen deze taak naast hun reguliere politietaak uitvoeren. De Dierenbescherming is bang dat het dierenwelzijn ondersneeuwt nu de taakaccenthouders worden ingezet voor reguliere politietaken. Woordvoerder Dik Nagtegaal: "Onze achttien inspecteurs kunnen die taken er niet bij hebben. Dierenwelzijn moet een volwassen plek krijgen binnen de politie.”

Bron: Karin Mik NRC