zondag 22 februari 2015

De gemeente Dronten begeeft zich op 'GLAD IJS'!!!

DRONTEN op glad ijs?


De gemeente Dronten vraagt bijna 40 euro aan politieke partijen om te mogen flyeren voor de komende verkiezingen. In andere gemeentes is flyeren gratis. De Kiesraad heeft dit nog niet eerder meegemaakt en weet niet precies of er geld gevraagd mag worden voor politiek flyeren.

Wout Jansen, lijsttrekker van 50PLUS Flevoland laat weten dat de gemeente Dronten zich begeeft "in de gevarenzone van de grondwet". Flyeren valt namelijk onder vrijheid van meningsuiting. Het is niet duidelijk waarom de gemeente Dronten €38,10 in rekening brengt voor het flyeren. Minister Plasterk moet ervoor zorgen dat de gemeente Dronten stopt met het vragen van geld aan politieke partijen om te mogen flyeren. Dat vindt Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer. Krol heeft de minister van Binnenlandse Zaken hierover schriftelijke vragen gesteld.
Wout Jansen overweegt overigens een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) verzoek voor informatie te richten aan het college van burgemeester en wethouders van Dronten met de vragen:

  1. Hoeveel aanvragen van ontheffingen zijn er tijdens de gemeenteraadsvergadering in 2014 door de deelnemende partijen aangevraagd en hoeveel ontheffingen zijn er verleend en betaald door die partijen?
  2. Hoeveel ontheffingen zijn er aangevraagd cq verleend bij de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen van 18 maart 2015.